środa, 19 marca 2014

Sękacz jabłkowy z orzechami

Dziś na blogu trochę słodkości ;)  Uwielbiam ciasta z orzechami! Warstwa jabłek na kruchym cieście, przełamana słodką, miodową warstwą orzechów. Ciasto jest naprawdę smaczne ;) Przepis pochodzi z książki „102 ciasta siostry Anastazji”.



Składniki na ciasto:
  •          350g mąki pszennej
  •          250g margaryny
  •          120g cukru (dałam 100g)
  •          2 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  •          2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka śmietanę i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 równe części.
      Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Piec w temperaturze 210°C przez 15 -20 minut, do ładnego zarumienienia się. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Po upieczeniu ostudzić.

Masa jabłkowa:
  •          2 kg jabłek 
  •         2 żółte galaretki
      Jabłka obrać, wykroić gniazda i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Smażyć pod przykrycie 10 minut, oddać galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.


Masa orzechowa:

  •         220g orzechów włoskich (wzięłam troszkę więcej)
  •          120g cukru
  •        3 łyżki miodu
  •         2 łyżki mleka
  •          80g masła

      Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i gotować kilka minut. Wystudzić.

      Pierwszy kruchy spód włożyć do blaszki, wyłożyć na niego połowę masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć masę jabłkową i przykryć ostatnim spodem. Na wierzch wyłożyć wystudzoną masę orzechową. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto jest najlepsze następnego dnia (a nawet kolejnego i z każdym dniem jeszcze lepsze), gdy spody zmiękną od jabłek. Życzę smacznego! ;)






Pozdrawiam! ;*




2 komentarze:

Wszelkie komentarze mile widziane. Jeśli mój blog Ci się podoba obserwuj mnie ;)