Cześć, jak
wam mija dzień? ;) Już myślałam, że będzie taka piękna,
słoneczna wiosna, a tu takie rozczarowanie. Czekamy na wiosnę! ;)
Lubicie orzechy? Według mnie są smaczne i zdrowe.
Uważam, że warto je jeść, ale o tym za chwilę ;)
Dziś mam dla
Was trochę informacji nt. pistacji ;) Jedynym minusem jest, to że ceny są dosyć
wysokie za 1kg zapłacimy 50-60 zł. Pistacje stanowią zdrową przekąskę
na zimowe wieczory. Należą do najmniej kalorycznych orzechów i zawierają
mnóstwo składników odżywczych ;)
1.
Uzupełniają codzienną zbilansowaną dietę
Pistacje
należą do najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Niewiele osób zdaje sobie
sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie! Porcja składająca się z 30
orzechów pistacjowych stanowi zdrową i smaczną przekąskę, która nie tylko
zaspokoi głód, ale również dostarczy organizmowi niezbędne witaminy, minerały i
wartościowe fitoskładniki.
2. Są
bogatym źródłem ważnych składników mineralnych
Pistacje są
doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu. Orzechy te
dostarczają organizmowi również inne wartościowe składniki odżywcze - w
stosunku do swojej wartości kalorycznej, zawierają znaczne ilości potasu i
magnezu.
3. Zawierają
witaminę B6 i inne witaminy z grupy B
Pistacje są
bogatym źródłem witaminy B6 - jedna porcja zaspokaja 20% dziennego
zapotrzebowania! Zawierają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, która jest
uważana za szczególnie bogate źródło tej witaminy. Oprócz witaminy B6, pistacje
zawierają również witaminę B1 (jedna porcja zaspokaja 15% dziennego
zapotrzebowania). W mniejszych ilościach zawierają też inne witaminy z grupy B
takie jak folan i biotyna (jedna porcja zaspokaja 4% dziennego zapotrzebowania)
oraz ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy (jedna porcja zaspokaja 2%
dziennego zapotrzebowania).
4. Mają
właściwości przeciwutleniąjące
Uważa się,
że związki fenolowe w znacznym stopniu odpowiadają za przeciwutleniajaz
właściwości wielu pokarmów roślinnych. Naukowcy w USA przebadali 100
popularnych artykułów żywnościowych i obliczyli ich całkowity potencjał
antyoksydacyjny. Kiedy podzielili te produkty na cztery kategorie, okazało się,
że pistacje należą do kategorii produktów o największym potencjale
antyoksydacyjnym.
5. Jest
jedynym orzechem, zawierającym luteinę i zeaksantynę
Pistacje to
jedyne orzechy które zawierają znaczną ilość; karotenoidów - luteiny orać
zeaksantyny. Spożycie tych karotenoidów jest kojarzone z mniejszym ryzykiem
zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD).
6. Zawierają
najwięcej błonnika wśród orzechów
Pistacje
należą do orzechów, które zawieraj ą najwięcej błonnika. Jedna porcja orzeszków
pistacjowych dostarcza 3g błonnika pokarmowego (około 12% wskazanego
dzienne" spożycia), czyli więcej niż 28g orzechów włoskich i prawie tyle
samo co porcja płatków owsianych.
http://www.poradynazdrowie.pl |
Pozdrawiam cieplutko! ;)
Źródło: Żyj
Zdrowo i Aktywnie styczeń 2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wszelkie komentarze mile widziane. Jeśli mój blog Ci się podoba obserwuj mnie ;)